Ο Τσάρλς Μπουκόφσκι για την μοναξιά.

Bukowski-Banner2

 

Ποτέ δεν υπήρξα μόνος. Ήμουν σ’ένα δωμάτιο. Έφτασα στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Υπήρξα καταθλιπτικός. Αισθάνθηκα κατά καιρούς φριχτά- φριχτά για τα πάντα -, όμως ποτέ δεν ένιωσα ότι κάποιο άλλο πρόσωπο θα μπορούσε μπαίνοντας στο δωμάτιο να γιατρέψει τις αναποδιές μου…Ή ένα πλήθος ανθρώπων θα μπορούσε να μπει στο δωμάτιο και να κάνει το ίδιο. Με άλλα λόγια, η μοναξιά είναι κάτι που ποτέ δεν μ’ενόχλησε κι ούτε με απασχόλησε ως ζήτημα, αφού ανέκαθεν είχα αυτήν την τρομερή επιθυμία για απομόνωση.

Υπήρξαν στιγμές που βρισκόμουν σε κάποιο πάρτι σ’ένα στάδιο γεμάτο ανθρώπους που ζητωκραύγαζαν για κάτι, κι εγώ, μέσα σε τόσο κόσμο, ένιωθα την μοναξιά. Αντιγράφω τον Ίψεν:” Οι δυνατότεροι άντρες είναι και οι πιο μοναχικοί…”. Ποτέ δεν σκέφτηκα: “Λοιπόν, μια όμορφη ξανθιά θα έρθει εδώ, θα μου κάνει ένα καλό γαμήσι, θα μου χαϊδέψει λίγο τ’αρχίδια μου και θα αισθανθώ καλά…” Όχι αυτό δεν βοηθάει…

Ξέρεις έρχεται το βράδυ της Παρασκευής και τα πλήθη ξεχύνονται στους δρόμους και στα μπαρ. “Είναι Παρασκευή βράδυ, τι θα κάνεις απόψε; Απλώς θα μείνεις μέσα;” Λοιπόν, ναι. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω. Είναι μια ηλιθιότητα. Ηλίθιοι άνθρωποι, συναναστρέφονται με ηλίθιους ανθρώπους. Άφησε τους να ηλιθιοποιούνται μόνοι τους. Ποτέ δεν αγχώθηκα μ’αυτό το ζήτημα. Να τρέχω έξω μες στη νύχτα. Κρυβόμουν σε μπαρ, γιατί δεν ήθελα να κρύβομαι σε εργοστάσια. Αυτό είναι όλο. Συγγνώμη για τα εκατομμύρια ανθρώπων, όμως ποτέ δεν υπήρξα μόνος. Μου αρέσει ο εαυτός μου. Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος διασκέδασης που έχω. Ας πιούμε περισσότερο κρασί.

 

5 comments on “Ο Τσάρλς Μπουκόφσκι για την μοναξιά.

 1. stergdoc says:

  Reblogged this on My Blog.

 2. sotos nik says:

  Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν.Οταν ισχύουν τα παραπάνω τότε μάλλον παραπέμπουν σε είδος ψυχικής αρρώστιας (πχ. σχιζοφρένειας)..

  • Ψυχολογία του κώλου!

  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΥ ? ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ,ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΑ , ΑΛΛΑ ΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ,ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΝΑ ΘΑΒΕΙ ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΛ. ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΣΑ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ .,ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΥΚΛΩΝΕΙ ΔΗΛ.ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ Κ ΞΑΝΑ ..ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Κ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ Η ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΝΕΟ,,ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ .ΟΧΙ ΟΜΩΣ ,ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ,Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΦΡΙΛΑ ΜΑΣ .ΚΛΠ ΚΛΠ ..ΣΥΝΕΠΩς Κ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΩΝ ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ,ΓΙΑ ΤΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΜΟΥ ΨΥΧΙΚΑ ΑΡΡΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ,ΑΝΙΑΤΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ . ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥς ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ”Δεν ειναι δειγμα καλης υγειας ,το να εισαι καλα προσαρμομενος ,σε μια βαθια αρρωστη κοινωνια”.

 3. vequinox says:

  Reblogged this on Manolis.

Σχόλια και κριτική επιβάλλεται!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s